Svjetski dan beskućnika

Donacija Zagrebačke pivovare
15 lipnja, 2020
14. nacionalni susret o beskućnicima
11 listopada, 2020

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada. Navedenog dana, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na sve kompleksniju problematiku beskućništva i probleme beskućnika.

Beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem. HMB procjenjuje da je  po definiciji UN oko 2200 tisuće apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju „krov nad glavom“ te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Također, procjenjujemo kako je više od 10000 relativnih beskućnika, koji imaju nekakav „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti.

Još uvijek u Hrvatskoj postoji samo 13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Kaštelima, Šibeniku, Zadru, Rijeci,  Puli, Karlovcu, Zagrebu, Varaždinu i Osijeku, te jedan hostelski smještaj Dubrovniku s ukupnim smještajni kapacitetom  za  oko 450 osoba što je nedostatno za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Organizacije koje se bave problematikom beskućništva u Hrvatskoj, uz pomoć nadležnog Ministarstva i Europskih fondova pokrenuli su različite usluge poput dnevnih boravaka, stambenih zajednica, osposobljavanja za zaposlenje,  pomoći i podrške u zapošljavanju, socijalnog uključivanje ali i dalje ostaje problem nedostupnosti takvih usluga u svim gradovima i mali broj organizacija koje se bave ovom problematikom.

Ovogodišnji  Svjetski dan beskućnika obilježavamo u vrijeme globalne pandemije zbog koje se  u Hrvatskoj i svijetu znatno povećao broj beskućnika te koja je doprinijela pogoršanju njihovih poteškoća i problema.

Apelirali smo na nadležna državna tijela i tijela lokalne i područne samouprave te stožere civilne zaštite, kako je krajnje vrijeme da se pobrine i za osobe koje borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje i čiji su životi su ugroženi zbog nemogućnosti da se adekvatno zaštite.

Aktivacijom Plana zbrinjavanja beskućnika u zimskim vremenskim uvjetima koje je donijelo ministarstvo nadležno za socijalnu skrb na temelju prijedloga jedinica lokalne i područne samouprave, kao obliku skrbi za beskućnike tijekom pandemije,  nije postignut dodatni angažman lokalnih zajednica kao ni angažman organizacija koje se navode u planu, već je kompletna problematika prebačena isključivo na organizacije koje  pružaju usluge privremenog smještaja  i koje su, u okviru svojih skromnih financijskih, logističkih i prostornih mogućnosti, osigurali skrb za postojeće korisnike.

I dalje veliki broj beskućnika u većim gradovima, posebno u Zagrebu, boravi na javnim mjestima i u objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje i nemaju mogućnosti obavljati osobnu higijenu i pridržavati se preporuka epidemiologa čime ugrožavaju i svoje sugrađane.

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine organiziramo Nacionalni susret o beskućnicima, koji će se održati u Karlovcu 9. i 10. listopada s kojeg ćemo poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bi ih potakli na prevenciju beskućništva, razvoj usluga koje će doprinijeti boljoj skrbi za beskućnike te na postupanje u zaštiti svojih sugrađana u izvanrednim uvjetima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)