Svjetski dan beskućnika, 10. listopada

Homeless World Cup Cardiff 2019
25 srpnja, 2019
Zdravko J. (63)- Bolji život
5 prosinca, 2019

Svjetski dan beskućnika kao i svih proteklih godina, obilježava se 10. listopada. Navedenog dana, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Procjene o broju beskućnika u RH se kreću od 1000 do 10 000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. HMB procjenjuje da je  po definiciji UN  oko 2000 tisuće apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju „krov nad glavom“ te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Također, procjenjuje se  kako je više od 10000 relativnih beskućnika, koji imaju nekakav „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti.

U Hrvatskoj trenutno usluge smještaja pruža  13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Zadru, Rijeci, Kaštelima,  Puli, Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu te jedan hostelski smještaj Dubrovniku. Ukupni smještajni kapaciteti su za  450 osoba i nedostatni su za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Prihvatilišta i prenoćišta su protekle tri godine, zahvaljujući ministarstvu nadležnom za socijalnu skrb,  razvijale i pružale i druge usluge (dnevni boravci, stambene zajednice, osposobljavanje radi povećanja zapošljivosti,  pomoć i podrška u zapošljavanju i socijalnom uključivanju i dr.)  s ciljem integracije i socijalnog uključivanja beskućnika, međutim programi prestaju 31. Listopada zbog čega će mnogi koji nisu obuhvaćeni smještajem biti prepušteni ulici i sami sebi.

Jedan od trenutno najvećih problema  je zbrinjavanje  starijih korisnika, teže  psihičkih bolesnih, osoba s intelektualnim teškoćama, ovisnika o alkoholu i opojnim sredstvima, mladih koji izlaze iz alternativne skrbi te osoba koje izlaze nakon  dugotrajnog boravka u zdravstvenim ili nekim drugim institucijama.

Kao i prošle godine, ovogodišnji  Svjetski dan beskućnika posvećujemo beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, tzv. skrivenim beskućnicima  kojih je   najveći broj u Zagrebu,  u koji  dolaze i iz drugih područja RH zbog slabo razvijenijih socijalnih usluga.

Još jednom ističemo kako je problematika beskućništva zaista kompleksan problem i potrebna nam je bolja suradnja svih sektora, potrebna nam je strategija za borbu beskućništva, lokalne socijalne i stambene strategije, koordinacija zdravstvenih i socijalnih institucija sa pružateljima usluga, razvoj dodatnih usluga u manjim gradovima i prihvaćanje ETHOS tipologije beskućništva na razini RH.

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine organiziramo 13. Nacionalni susret o beskućnicima u Puli, 10.10.2019. godine s kojeg ćemo poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bi ih potakli na prevenciju beskućništva razvoj usluga koje će doprinijeti socijalnom uključivanju beskućnika.

Domaćin Susreta je Gradsko društvo Crveni križa Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike. Susret započinjemo u 9:30 sati, otvaranjem foto izložbe o skrivenom beskućništvu pod nazivom m „Imam ime“ fotografkinje Snježane Bratanović, na Forumu u Puli gdje će prisustvovati predstavnici svih organizacija koje se bave problematikom beskućništva u RH.

Nakon otvaranja izložbe u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na adresi Dobrilina ulica 4, od 10,00 do 17,00  sati održava se Edukativna konferencija o beskućništvu.

EDUKATIVNA KONFERENCIJA O BESKUĆNIŠTVU

Dom hrvatskih branitelja, Dobrilina ulica 4

 

10,00-10,30 Prijava sudionika
10,30- 10,45 Pozdravna riječ
10,45-11,15 Varja Bastiančić, Udruga Institut Pula: „Beskućništvo na području Istarske županije“
11,15-11,45 Biljana Mišćević Dejanović dr.med.,spec.psihijatar, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
12,00-12,30 Ivana Sindik dr. med., spec. psihijatar, KBC Sestre Milosrdnice Zagreb- Referentni centar za ovisnosti; Hrvatsko društvo za sistemske psihoterapije: „Moderne tehnologije i mentalno zdravlje“
12,30-13,00 Pauza
13,00-13,30 Ivica Šain  dr.med., spec. psihijatar – Opća bolnica Pula, Voditelj odjela psihijatrije: „Mentalno zdravlje djece i adolescenata“
13,30-14,00 Nika Spasic, psihologinja – Opća bolnica Pula, Odjel psihijatrija – „Neurokognitivna oštećenja kod alkoholizma“
14,00-15,00 Ručak
15,00-15,45 Đordana Barbarić, Udruga MOST: panel rasprava „Imamo zakone, kakva nam je provedba?“
15,45-16,15 Suzana Sakić i Stefani Stelko, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar: “Beskućništvo i putovi ka socijalnoj inkluziji: znanstveno istraživanje u hrvatskim i švicarskim gradovima”
16,15-16,45 Iva Mrdeža, Centar za razvoj neprofitnih organizacija: „Profil i trendovi beskućništva u Hrvatskoj od 2017.-2019. godine“
16,45-17,15 Helena Babić, Hrvatska mreža za beskućnike: „Primjeri dobre prakse u radu s beskućnicima, trogodišnji programi članica HMB-a“
Insert your content here

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)