Nova perspektiva za beskućništvo

14. nacionalni susret o beskućnicima
11 listopada, 2020
U Zagrebu
16 studenoga, 2020

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava,  obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva s jedne strane i  Hrvatska mreža za beskućnike s druge strane sklopili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta Nova perspektiva za beskućništvo. 

Provedba projekta započela je 28. listopada 2020. i traje do 28. listopada 2023. godine. Bespovratna sredstva u iznosu od 3.592.999,27 HRK  osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Hrvatska mreža za beskućnike provodi projekt u partnerstvu sa:

Projekta ima za cilj unaprijediti suradnju i potaknuti umrežavanje organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave te visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem razvoja smjernica javnih politika utemeljenih na dokazima koji će omogućiti povećanje socijalne uključenosti beskućnika u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti projekta će osigurati kvalitetnije međusobno razumijevanje navedenih organizacija i stvarati uvjete za razmjenu pogleda, iskustva i mišljenja uključenih iz navedenih sektora: civilni, javni, znanstveni, te će osigurati i perspektivu krajnjih korisnika – beskućnika.

Ciljna skupina projekta su: organizacije civilnog društva (20), znanstvene organizacije (Studijski centar socijalnog rada i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), javne ustanove i stručnjaci u centrima za socijalnu skrb i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (50); jedinice lokalne i regionalne samouprave (10). Projekt će osigurati uključivanje njihovih iskustava i pogleda u policy smjernice te će isto tako prema njima komunicirati zaključke projekta, rezultate istraživanja te time stvoriti bazu za efikasniju zagovaračku kampanju, zakonodavne izmjene i osmišljavanje novih usluga.

Za sedam ključnih tema (socijalne usluge za beskućnike, zapošljavanje beskućnika, prevencija beskućništva, pravni status beskućnika, financiranje skrbi za beskućnike, smještaj beskućnika i stambena politika, zdravlje i mentalno zdravlje beskućnika) izradit će se i prezentirati smjernice za unapređenje javnih politika u području skrbi za beskućnike.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (www.esf.hr)

Više informacija o strukturnim fondovima: www.strukturnifondovi.hr

     

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)