VAŽNO I HITNO! APEL ZA POMOĆ BESKUĆNICIMA!

Pomoć ljudima s ulice
15 travnja, 2020
Pomoć beskućnicima
20 travnja, 2020

Apeliramo na nadležna državna tijela i tijela lokalne i područne samouprave te stožere civilne zaštite, kako je krajnje vrijeme da se ozbiljno pobrinemo za osobe koje borave na javnim mjestima mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje i životno su ugroženi u ovim vanrednim okolnostima.
Iz dana u dan sve je veći broj osoba na ulici! Osim onih koji već otprije borave na ulici, za pomoć nam se obraćaju i ljudi koji su zbog gubitka posla, podstanarstva ili nekog drugog razloga uslijed ove krize ostali bez krova nad glavom.
U pojedinim gradovima javlja se i manji broj stranih državljana koji su gubitkom zaposlenja, osuđeni na boravak na ulici, jer nemaju mogućnost povratka u svoje države.
Aktivacijom Plana zbrinjavanja beskućnika u zimskim vremenskim uvjetima nije postignut dodatni angažman lokalnih zajednica kao ni angažman organizacija koje se navode u planu, već je kompletna problematika prebačena isključivo na organizacije koje već pružaju usluge i koje su, u okviru svojih skromnih financijskih, logističkih i prostornih mogućnosti, osigurali skrb za postojeće korisnike.
Prilikom aktivacije Plana neophodno je kontaktirati lokalne zajednice, te organizacije koje se navode u istom, a nisu stalni pružatelji usluga za beskućnike, jer veliki dio njih ne provodi planirane aktivnosti niti trenutno imaju mogućnost provoditi u ovim izvanrednim okolnostima.
Naše organizacije su od samog početka krize, uzrokovane COVID19 virusom, vlastitim sredstvima, bez pomoći institucija, osigurale određenu količinu higijenskih potrepština i zaštitnih maski od tkanine, te smo osigurali rad 24 sata dnevno kako bismo zaštitili naše smještene korisnike. Također smo uz suglasnost korisnika ograničili izlaske iz prostora. Gotovo niti jedan prostor nema mogućnost izolacije ili samoizolacije, jer nemamo dovoljno soba, sanitarnih čvorova te veće količine zaštitne opreme za korisnike i zaposlenike zato su naše mjere zaštite podignute na visoku razinu.Važno je istaknuti kako su svi naši trenutni korisnici upravo iz visokorizičnih skupina (starije dobne skupine, kronična i teška oboljenja) i dali smo svoj maksimum u zaštitu njihovog zdravlja i života.
Mišljenja smo kako bi trebalo koordinirati provedbu samog plana, osigurati nove i dodatne kapacitete za beskućnike za vrijeme trajanja krize, posebice sada u vrijeme pandemije, sa ciljem pomoći novim korisnicima, ali i zaštite već smještenih korisnika.
Pozivamo lokalne stožere i gradove, koji do sada nisu pronašli prostorne mogućnosti, na hitno osiguravanje privremenih i dodatnih kapaciteta za smještaj osoba s ulice, u kojem bi mogli boraviti do kraja ovih izvanrednih okolnosti, gdje bi imali mogućnost izolacije i barem minimalni oblik skrbi.
Beskućništvo je izuzetno kompleksna problematika i u ovom trenutku nam je zaista potrebna vaša pomoć za osobe koje su zbog svojih godina života, te zdravstvenih, mentalnih i drugih poteškoća trenutno najugroženija socijalna skupina!
Napominjemo još jednom kako većina organizacija u RH, stalnih pružatelja usluga, nema dovoljne prostorne, ljudske, zaštitne i druge kapacitete za borbu protiv virusne zaraze što može u konačnici biti izrazito opasno za sve, stoga ovome želimo pristupiti iznimno odgovorno u zaštiti života svih nas!

Drago Lelas, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)