Pozivamo vas…

A di si ti?
18 studenoga, 2018
Skriveni svijet beskućništva
14 veljače, 2019

 

POZIVAMO SVE BESKUĆNIKE I DRUGE OSOBE KOJE SU PRISILJENE U OVE HLADNE DANE BORAVITI NA MJESTIMA  KOJA NISU NAMIJENJENA ZA STANOVANJE DA ZATRAŽE POMOĆ U CENTRIMA ZA SOCIJALNU SKRB, POLICIJSKIM POSTAJAMA, ŽUPNIM UREDIMA I CARITASIMA, ORGANIZACIJAMA CRVENOG KRIŽA I DRUGIM UDRUGAMA, UREDIMA LOKALNE SAMOUPRAVE ILI OD GRAĐANA, VJERUJEMO DA ĆE OD SVIJU DOBITI VALJANU INFORMACIJU I ODGOVARAJUĆU POMOĆ.

Pozivamo potrebite u Gradu Zagrebu, u prostorije Hrvatske mreže za beskućnike, Centar za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva na adresi Kneza Branimira 53 gdje će im se pružiti odgovarajuća pomoć.

Centar je otvoren radnim danom od 9,00 do 18,00.

Kontakt: beskucnici.centar@gmail.  ili 091 200 9991 i 01 200 9991

Za najpotrebitije smo osigurali vreće za spavanje, deke, ruksake, kape, šalove,  određene higijenske potrepštine itd, a i grijanje radi.

Svi oni koji nisu u mogućnosti ili ne žele doći u Centar mogu nas i vrijedne volontere Udruge Savao naći svaki utorak  i petak od 20,00 do 21,30 sati ispred pošte na Glavnom kolodvoru, sa čajem, kavom, sendvičima, odjećom, vrećama za spavanje…

ZIMA je, a prema najavama stiže i snijeg. Na žalost, ne znamo koliki broj samaca i obitelji koji su u riziku od siromaštva nemaju sredstava s kojima bi  osigurali grijanje.

Na žalost ne znamo ni približno broj najugroženijih, beskućnika u RH. Neki službeni podaci su oko 700 iako ih je prema procjeni HMB-a samo na adresama centara za socijalnu skrb prijavljeno  najmanje 1000, samo u Zagrebu oko 300. A gdje su još oni koji  nemaju prebivalište, odnosno ne mogu ga ostvariti zbog nedorečenosti u propisima.

Prema procjeni HMB-a u RH je najmanje 2 000 apsolutnih beskućnika, onih koji borave u prihvatilištima i prenoćištima (450 kreveta) te na javnim mjestima i napuštenim objektima.

U Gradu Zagrebu je oko 50% beskućnika od ukupnog broja u RH. Među njima je 30- tak posto   onih koji su napustili svoja mjesta prebivališta jer u njima ne mogu zadovoljiti primarne potrebe (prehranu i smještaj)  te su došli u Zagreb zbog većih  mogućnosti za smještaj u prihvatilišta i prehranu u pučkim kuhinjama, a i mnogo je i napuštenih objekata koji osiguravaju bar neku zaštitu.

Prihvatilišta i prenoćišta u RH su i ove zime povećali svoje kapacitete za prihvat novih korisnika, a na papiru su osigurani  novi kapaciteti u gradovima koji nemaju privremeni smještaj za beskućnike te dodatni kapaciteti u odgovarajućim domovima socijalne skrbi temeljem Plana zbrinjavanja beskućnika koji je donijelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Da li je navedeno dovoljno? NIJE. I nadalje će preko 1500 osoba prezimiti u napuštenim objektima.

Na žalost naši dužnosnici u vršenju  svojih dužnosti na svim razinama, zbog ustaša i partizana,  pada rejtinga stranke, izglasavanja proračuna, osiguranja dovoljnog broja ruku, dobre trpeze…  ne stignu još brinuti i o  tzv. skrivenim beskućnicima, o djeci, starcima, obitelji, psihički bolesnim  i drugim potrebitim koji će i ovaj Božić morati u pučku kuhinju  ili u red u polupraznim socijalnim dućanima te se ugrijati u shopping centrima stoga pozivamo i  građane  DA POMOGNU SVOJIM UGROŽENIM SUGRAĐANIMA TE OBAVIJESTE NADLEŽNE INSTITUCIJE I ORGANIZACIJE (centar za socijalnu skrb, policiju, caritas, crveni križ itd.) O POJAVAMA BORAVKA OSOBA NA ULICI ILI U OBJEKTIMA KOJI NISU NAMIJENJENI ZA STANOVANJE.

Podijeli

2 Comments

  1. Kristian Berdon napisao:

    Beskucnicima treba maksimalno pomoci. Treba hitno osposobiti I gradsko kupaliste…..

  2. Boris napisao:

    Beskučnik biti,nije sramota,to je bol.
    Nemojte ponižavati ponižene,priđite im,recite ljepu riječ,pomozite koliko možete.
    Zapišite u dubinu svoje duše da beskučnici imaju dušu i srce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)