Međunarodna konferencija “Na margini”

Susret na Sljemenu
14 ožujka, 2016

U Splitu, 28. i 29.5.2015. u prostorijama HOK-a održana je  Međunarodna konferencija o problematici beskućništva pod nazivom „Na margini“.
Konferenciju je organizirala Udruga MoSt iz Splita u suradnji s Hrvatskom mrežom za beskućnike.

O svom iskustvu rada s beskućnicima kroz tematske prezentacije govorili su brojni stručnjaci, predstavnici raznih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva koji se bave ovom problematikom u Hrvatskoj te gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine

Završni dio Konferencije bio je posvećen samim beskućnicima koji su govorili s kojim se problemima susreću. Uglavnom su zadovoljni sa smještajem u prihvatilištima i prenoćištima, ali svi ističu problem nezaposlenosti i sporu socijalnu integraciju. Da bi se lakše zaposlili neki od njih se ne prijavljuju na adresu prihvatilišta/prenoćišta jer misle da su time stigmatizirani i da se zbog toga teže zapošljavaju. Velik problem je što jedan broj beskućnika nije zdravstveno osiguran pa im prihvatilište mora plaćati zdravstvenu zaštitu. Predstavnici prihvatilišta navode da centri za socijalnu skrb za beskućnike ne rade individualne planove skrbi, a niti su ih upoznali s koordinatorima za beskućnike na razini županije.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)