Prihvatilište za beskućnike Rijeka

51000 Rijeka, Žrtava fašizma 12, Tel./fax: 051 327 362, info@udrugaoaza.hr

Prihvatilište za beskućnike otvoreno je u Rijeci, na adresi Žrtava fašizma 12 u travnju 2013. godine. Namijenjeno je korisnicima prvenstveno sa područja Rijeke i Primorsko-goranske županije. Raspolaže kapacitetom od 14 kreveta te korisnicima pruža privremeni smještaj od 6 mjeseci do godine dana, a u tom periodu bi korisnici trebali uz našu pomoć pronaći trajni ili neki drugi privremeni smještaj. Korisnici imaju mogućnost boravka u prostorijama Prihvatilišta 24 sata na dan, radnim danom jedan topli obrok dnevno, a neradnim danom suhi obrok iz pučke kuhinje Crvenog križa Rijeka, mogućnost pripremanja malih obroka doručka i večere, mogućnost održavanja osobne higijene, pranje i sušenje rublja, sudjelovanje u prikupljanju donacija hrane za doručak i večeru te učenje o zajedničkom suživotu. Ono je jedan oblik ponovnog uključivanja osobe u određeno društvo te prvi korak u socijalizaciji korisnika.

Svi korisnici će za vrijeme smještaja kod nas izraditi osobne dokumente i dobiti sve potrebne informacije za ostvarivanje socijalnih prava u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Rijeka i Gradom Rijeka iz socijalnog programa Grada, kao i mogućnosti zapošljavanja, prekvalifikacije i dodatnog obrazovanja. Korisnicima se osigurava novčana podrška u izradi dokumenata ali i obrazovanju i procesu zapošljavanja (primjerice prijevoza do mjesta rada).

Korisnici imaju obavezu brinuti o prostoru Prihvatilišta te sudjelovati u čišćenju i održavanju prostorija i inventara Prihvatilišta. Korisnici sudjeluju u kreiranju slobodnog vremena, daju prijedloge za radno okupacijske aktivnosti i aktivno sudjeluju u njima. Obaveza je korisnika i pridržavanje Pravilnika o kućnom redu Prihvatilišta. Isti mogu davati i prijedloge za poboljšanje rada ili uvjeta boravka u Prihvatilištu.

Prema dosadašnjoj dinamici izmjene korisnika Prihvatilišta i s obzirom na kapacitet od 14 kreveta, godišnje zbrinjavamo oko 25 do 30 različitih korisnika.

Cilj Prihvatilišta je da ponudi adekvatan smještaj i sigurnost za ljude koji u tom trenutku istu nisu u mogućnosti sami ostvariti te pružiti im sadržaje koji će im pomoći u lakšoj integraciji u društvo i osamostaljivanju.