Prihvatilište za beskućnike

Objekti i kapacitet

Tri objekta-paviljona svaki neto korisne površine 493,76 m2 nalaze se na zemljištu površine cca.  4.000 m2.

Objekti-paviljoni sastoje se od prizemlja i prvog kata.

Dva objekta-paviljona  u cijelosti su uređena i imaju po   20 soba (12 na katu, 8 u prizemlju), po 4 sanitarna čvora (8 WC-a, 8 tuš kabina), čajnu kuhinji i blagovaonicu.

U prizemlju trećeg objekta-paviljona je pet uredskih prostorija, informatička radionica, dva sanitarna čvora i 6 soba za korisnike.

Na katu trećeg objekta je 9 soba, dva sanitarna čvora i prostorija za radnu okupaciju.

Ukupno je u objektima 55 soba, 24 wc-a, 24 tuš kabine te 3 sanitarna čvora za invalide.

Uz navedene objekte-paviljone u sastavu Prihvatilišta nalazi se portirnica, skladišni prostor i praonica.

U sobama se nalaze 3 kreveta i 1 krevet  na kat, stol, 2 stolice, četvero-krilni ormar i televizor.

Usluge prihvatilišta

Prihvat

Podrazumijeva sve poslove oko prijema korisnika i na njihovu što bolju prilagodbu na život u Prihvatilištu, a uključuje: upoznavanje s korisnikom, uzimanje osnovnih podataka o korisniku poradi vođenje propisane evidencije i dokumentacije, upoznavanje s radnicima i drugim korisnicima, upoznavanje  s uslugama i prostorijama te kućnim redom Prihvatilišta, utvrđivanje i procjenjivanje  psihofizičkog i socijalnog statusa korisnika, smještaj u sobu s korisnicima sličnih osobina ličnosti i sl.

Smještaj

Korisnici se smještavaju u trokrevetne sobe opremljene po propisanim standardima.

U svakoj se sobi nalaze tri kreveta i krevet na kat (za krizne situacije), četvero-krilni ormar, stol, 1- 3 stolice i televizor. Korisnici sobe mogu urediti prema vlastitim potrebama i željama. Čistoću i higijenu soba održavaju  korisnici.

Cjelodnevni boravak

Korisnici mogu u Prihvatilištu boraviti tijekom cijelog dana te se prema osobnom afinitetu mogu uključiti u radne aktivnosti, organizirano korištenje slobodnog vremena ili na neki drugi način koristiti  zajedničke prostorije.

Prehrana

Sukladno Odluci Grada Zagreba svim korisnicima Prihvatilišta osiguran je ručak u u obližnjoj blagovaonici  Ustanove Dobri dom Grada Zagreba. Doručak i večeru korisnicima osigurava Crveni križ u prostorijama Prihvatilišta

Higijena i njega

Korisnicima je osigurano  održavanje osobne higijenu tijekom cijelog dana.

Odjeća korisnika  se pere jedanput tjedno, a  posteljina mijenja svakih 15 dana.

Odjeću korisnici glačaju sami za što im je osigurana odgovarajuća oprema.

Osnovna zdravstvena zaštita

Većina korisnika Prihvatilišta su osobe s izraženim zdravstvenim poteškoćama, od kojih znatan dio prima  propisanu terapiju (psihički bolesne osobe, starije životne dobi, otpušteni iz bolnice i sl.).

Osim pomoći u uzimanju terapije, korisnicima kojima je to potrebno, osigurava se osnovna medicinska njega te pomoć pri nabavci lijekova ( lijekovi za koje se plaća participacija), odvoženje liječniku, mjerenje tlaka i šećera i druge potrebe.

U cilju zaštite drugih korisnika i radnika od zaraznih bolesti, korisnici prije prijema moraju  dati  liječničku potvrdu o zdravstveno stanju.

Slobodno vrijeme i radna okupacija

Slobodno vrijeme korisnici uglavnom provode prema vlastitom izboru. Zbog različitih osobnosti korisnika (životna dob, zdravstveno stanje, obrazovanje itd.) i svakodnevnog odlaska 30 do 50% korisnika  iz Prihvatilišta tijekom dana, slobodno vrijeme nema posebnu organizacijsku formu nego je prepušteno korisnicima.

Korisnici koji  preko dana borave u Prihvatilišta  uključuju se u informatičku i likovnu radionicu  ili vrijeme provode u čitanju, kartanju, igranju šaha i gledanju TV programa.

U organizirane sportske aktivnosti (nogomet, šah) uključeno je 15-tak korisnika, a održavaju se utorkom i petkom. Skupinu vodi volonter, prof. tjelesne kulture. Zahvaljujući volonteru oformljena je nogometna ekipa beskućnika koja je tijekom godine sudjelovala na nekoliko nogometnih turnira u Zagrebu, ali i u Rijeci i Osijeku.

Tri korisnika su članovi Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika koja redovito svake godine sudjeluje na svjetskim nogometnim prvenstvima beskućnika.

Usluge socijalnog rada

Stručni socijalni rad u Prihvatilištu obuhvaća poslove vezane uz stručne postupke prije i tijekom prijema korisnika te  rad na integraciji korisnika u  novu sredinu.

Socijalna radnica pomaže korisnicima  u prevladavanju socijalnih nedaća koje su  kod većine korisnika zbog zdravstvenih i obiteljskih problema, siromaštva, nezaposlenosti, kriminala, ovisnosti o alkoholu i drogama, kao i zbog ostvarivanja određenih socijalnih prava.

Izravnim savjetovanjem i konkretnim informiranjem nastoji se pomoći pojedincima da prepoznaju svoje prave probleme, razmotre moguća rješenja te da ponajprije vlastitim snagama, odnosno mogućnostima, izađu s njima nakraj. Socijalna radnica pomažu i pri takvim nepovoljnim okolnostima kao što su teški konflikti među korisnicima.

Individualni rad s korisnicima  provodi se svakodnevno, a u svrhu zadovoljavanja različitih potreba korisnika. Grupni rad s korisnicima  organizira  s najviše 15-tak korisnika, a najčešće teme su: ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi, rješavanje boravišta ili prebivališta, odnosi među korisnicima, higijena, zdravstvena zaštita i dr.).

Druge usluge prema individualnim potrebama  korisnika.

Korisnicima se pružaju i druge usluge sukladno individualnim potrebama kao što su:

  • prijevoz liječniku korisnika koji ne mogu koristiti javni prijevoz,
  • nabava lijekova i sanitetskog materijala,
  • pomoć pri pribavljanju osobnih dokumenata,
  • plaćanje participacije za propisane lijekove,
  • pomoć pri pisanju prigovora i žalbi,
  • nabava odjeće i obuće,
  • pomoć u ostvarivanju određenih prava iz područja zdravstvene i socijalne zaštite,
  • pomoć pri povratku u mjesto stalnog prebivališta,
  • i druge usluge