OIB i JMBG

Osobna iskaznica i putovnica
veljača 24, 2018
Prebivalište/boravište
veljača 24, 2018

Osobni identifikacijski broj je stalna identifikacijska oznaka svake osobe, koju tijela javne vlasti koriste u službenim evidencijama u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka. Osobni identifikacijski broj počeo se uvoditi i primjenjivati na području Republike Hrvatske od 1. siječnja 2009., stupanjem na snagu Zakona o osobnom identifikacijskom broju (Narodne novine broj 60/08).

OIB dobivaju hrvatski državljani rođenjem odnosno stjecanjem hrvatskog državljanstva,

Potvrda o osobnom identifikacijskom broju dostavlja se putem pošte na kućne adrese u prepoznatljivoj kuverti. Pretpostavka za ispravnu dostavu Potvrde o OIB-u je ispravna adresa prebivališta.

Ako osoba nema podatak o svom OIB-u može:

  • poslati SMS poruku na 611642 u kojoj će upisati svoj matični broj građana,
  • postaviti upit putem web aplikacije na stranici http://www.oib.hr
  • zatražiti Uvjerenje u Poreznoj upravi.

Matični broj je identifikacijska oznaka hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama, dakle evidencijama koje na temelju posebnog propisa vode državna tijela i pravne osobe koje imaju javne ovlasti. Unatoč uvođenju OIB-a  neka državna tijela još uvijek traže i matični broj.

Uvjerenje o matičnom broju građana možete ishoditi u policijskoj upravi ili policijskoj postaji uz predočenje važeće identifikacijske isprave (osobne iskaznice, putovnice).

Izdavanje uvjerenja oslobođeno je plaćanja upravne pristojbe, sukladno Zakonu o upravnim pristojbama.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *