Centar za prihvat beskućnika – Dom Sv. Vinka Paulskoga

 

Centar za prihvat beskućnika, Josipa Jurja Strossmayera 58, 31000 Osijek

Tel: 031 253 910,  E-mail: caritas@djos.hr

Gradsko poglavarstvo Osijeka je 1999. godine u suradnji s Caritasom Osijek, pokrenulo projekt Centar za prihvat beskućnika. Prvi korak bio je adaptacija dvorišne zgrade Doma Sv. Vinka za rad Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

Centar je kapaciteta 24 ležaja, dvije spavaonice sa po 10 ležajeva za muškarce i izdvojena ženska soba sa 4 ležajeva i u prosjeku skrbi o 15-ak korisnika. Korisnici imaju osigurana sva tri obroka (doručak, ručak, večera), sredstva za osobnu higijenu i higijenu prostora, odjeću, obuću, pranje posteljine i odjeće.

Korisnicima pomažemo u rješavanju njihovih socijalnih prava upućivanjem u nadležne institucije (izrada osobne i zdravstvene iskaznice), kontaktima sa savjetovalištima (centri za borbu protiv ovisnosti, klubovi liječenih alkoholičara), pisanju zamolbi za posao, uključujemo ih u karitativne projekte, održavanje i uređenje prostorija u centru i oko njega, volontiranje u skladištu za podjelu humanitarne pomoći.

U prihvatilištu ne postoji trajno organizirana pomoć i psihosocijalna podrška, stoga ju korisnicima pružamo kroz projekte resocijalizacije koji se u kontinuitetu provode još od 2006. godine, uz pomoć naših vanjskih stručnih suradnika koji su po struci psiholog, odgajatelj, socijalni pedagog, informatičar, glazbenik.